kustannus

KUVAMichael Pollan:
Halun kasvioppi. Maailma kasvin näkökulmasta (loppuunmyyty)

07/2002 • nid. • A5, 282 s. • ISBN 952-5459-00-4

25 €  

Suomentanut Jussi Hirvi – katso suomentajan esittely

Viisaan puutarhurin tutkimusmatka viljelykasvien ja viljelijöiden maailmaan

Puutarhuri-kirjailijan uutuuskirja on värikäs tutkimusmatka aivan tavallisten viljelykasvien maailmaan - alueelle, jolla luonto ja kulttuuri kohtaavat. Kirjassa yhdistyvät päiväkirjan, reportaasin, historiateoksen ja tiedekirjan lajityypit. Tekijän persoona on tekstissä voimakkaasti läsnä, ja kirjan luvut etenevät kuin jännittävät tarinat.

Neljän viljelykasvin – omenapuun, tulppaanin, kannabiskasvin ja perunan – kautta tekijä kuvaa ihmisen ja kasvin monimuotoista yhteistyötä, ja sitä miten se kylläkin tyydyttää ihmisen haluja, mutta samanaikaisesti myös hyödyttää kasvia. Viljely ja jalostus ovat vuorovaikutusta, jolla on kaksi osapuolta, kasvi ja ihminen. Kirjan tekijä haluaa erityisesti antaa tilaa kasvin näkökulmalle.

OmppuOmenaa käsittelevässä luvussa tekijä jäljittää Yhdysvaltain pioneeriaikojen "hullun omenamiehen", sittemmin siistiksi disney-viihteeksi muokatun Johnny Appleseedin perintöä. Tekijä tulee siihen tulokseen, että Appleseed on "amerikkalainen Dionysos", villeyden puolestapuhuja. Luvussa pohditaan myös omenan geenivaraston köyhtymistä liiallisen jalostuksen seurauksena ja sitä miten omenan "alkukodista" peräisin olevat villiomenakannat voisivat tuoda uutta vitaalisuutta omenaan.

TulppaaniTulppaaniluvussa kerrotaan Hollannin 1600-luvun tulppaanikuumeesta, joka oli eräänlainen kuplatalouden ennakkotapaus: huuman huippuvaiheessa myytiin ja ostettiin kuumeisesti "tulppaanifutuureja", pelkkiä papereita, jotka oikeuttivat tulppaaneihin joskus myöhemmin. Luvussa pohditaan myös sitä, miksi kukat ovat viehättäneet mehiläisten lisäksi myös ihmisiä melkein kaikissa tunnetuissa kulttuureissa.

TulppaaniTulppaaniluvussa kerrotaan Hollannin 1600-luvun tulppaanikuumeesta, joka oli eräänlainen kuplatalouden ennakkotapaus: huuman huippuvaiheessa myytiin ja ostettiin kuumeisesti "tulppaanifutuureja", pelkkiä papereita, jotka oikeuttivat tulppaaneihin joskus myöhemmin. Luvussa pohditaan myös sitä, miksi kukat ovat viehättäneet mehiläisten lisäksi myös ihmisiä melkein kaikissa tunnetuissa kulttuureissa.

KannabisKannabista käsittelevä luku tarjoaa hyvää aineistoa Euroopassa ajankohtaiseen kannabiskeskusteluun. Luvussa tekijä pohtii, mikä tekee psykoaktiivisista aineista ihmisille (ja eläimille) niin kiinnostavia, pohtii mitä on pilvessä oleminen, miltä se tuntuu ja mitä se tarkoittaa aivofysiologian kannalta. Luvussa käsitellään myös psykoaktiivisten aineiden osuutta filosofian ja runouden historiassa sekä selvitellään seikkaperäisesti marihuananviljelyn viimeaikaista kehitystä. Kannabiksenviljelyn nykytilaan tekijä pääsi tutustumaan Amsterdamin Cannabis Cup -tapahtumassa - "kannabismessuilla" - sekä sikäläisen kasvattajan oudolla ja huippunykyaikaisella "marihuanafarmilla".>

PerunaPerunaa käsittelevä luku perustuu tekijän geenimuunneltua ruokaa käsittelevään lehtiartikkeliin, jonka ansiosta hänelle myönnettiin ensimmäisenä maailmassa vuosittainen Reuters–IUCN-ympäristöjournalismipalkinto (1999). Luvun perusteella muodostuu geeniteknologiasta lupauksineen ja riskeineen monipuolinen kuva - helppoja vastauksia ei valitettavasti ole.
  Tekijä kertoo, miten hän kokeili siirtogeenisiä perunoita rohkeasti omassa luomupuutarhassaan. Hän vierailee myös Monsanto-yhtiössä tutustumassa geeniteknologiaan. Tekijä tekee myös kiertomatkan Idahon perunafarmeille, joista toisilla harrastetaan teollista viljelyä, toisilla taas viljellään luonnonmukaisesti.

Halun kasvioppi sopii kelle tahansa, joka on kiinnostunut kasvien ja ihmisten vuorovaikutuksesta - tai yksinkertaisesti hyvästä tekstistä. Teos oli Green Spotin ensimmäinen kirjakustanne.

Otteita arvosteluista

”Omena, tulppaani, hamppu ja peruna. Siinä kirjailija-puutarhuri Michael Pollanin resepti Halun kasvioppiin. (...) Ja melko mainion teoksen Pollan onkin näistä aineista laatinut. (...) Lopputulosta voisi kutsua lähinnä tietokirjaksi, vaikkakaan kovin monta samansukuista kollegaa ei heti tule mieleen. Aiheiden omaperäisen yhdistelyn ja monipuolisen käsittelyn vuoksi vertaus Stephen Jay Gouldiin voi kuitenkin olla oikeansuuntainen.”
—Pekka Rahko / Kaleva 2.2.2003 ”[Green Spot] olisi tuskin voinut valita parempaa teosta esikoisekseen. (...) Kasvien kulttuurihistoria tarjoaa huiman näkökulman omien intohimojemme ja halujemme historiaan. (...) Pollanin näkökulma omenan ja kannabiksen historiaan on ainutlaatuinen. (...) Maanviljelyksen on monipuolistuttava. Ihmisen on jälleen löydettävä sisäinen kimalaisensa.”
—Jani Kaaro / Helsingin Sanomat 9.11.2002 ”Pollan paneutuu perusteellisesti geenimanipulaation hyötyihin ja haittoihin ja päätyy varsin pessimistiseen näkemykseen. Keskeisinä perusteluina on geenimanipulaation kehittäjiltä saadut varsin epämääräiset arviot siitä, millaisia seurauksia hulvattomasta perimän sormeilusta ajan mittaan koituu.”
—Matti Leinonen / Aamulehti 28.9.2002 ”Pollan on kiehtova multasormi, joka kertoo muun muassa siitä, miten puutarha näyttäytyi hänelle aivan uudessa valossa (...) Pollan pohtii kirjassaan miltä ihmisen paikka luonnossa näyttää kun sitä katsoo tästä ylösalaisesta perspektiivistä. ”
—Pentti Nykvist / Uusimaa ”Pollan shines a light on our own nature as well as on our implication in the natural world.”
The New York Times ”[Pollan] has a wide-ranging intellect, an eager grasp of evolutionary biology and a subversive streak that helps him to root out some wonderfully counterintuitive points. His prose both shimmers and snaps, and he has a knack for finding perfect quotes in the oddest places.... Best of all, Pollan really loves plants.”
The New York Times Book Review ”A wry, informed pastoral.”
The New Yorker ”We can give no higher praise to the work of this superb science writer/reporter than to say that his new book is as exciting as any you’ll read.”
Entertainment Weekly ”A whimsical, literary romp through man’s perpetually frustrating and always unpredictable relationship with nature.”
Los Angeles Times

Lisätietoja

Michael Pollan

KUVA Michael Pollan on The New York Times -lehden vakituinen avustaja. Hän on saanut ensimmäisenä maailmassa Reuters-IUCN Global Award -ympäristöjournalismipalkinnon lehtiartikkelista, joka on ollut Halun kasvioppi -kirjan perunaa käsittelevän luvun pohjana. Kirjailja asuu ja hoitaa puutarhaansa Connecticutissa vaimonsa ja poikansa kanssa. Hänen aiemmat teoksensa ovat Second Nature. A Gardener's Education (1992) sekä A Place of My Own. The Education of an Amateur Builder (1997). Halun kasvioppi on Michael Pollanin ensimmäinen suomennettu teos. (Valokuva: Judith Belzer.)

Asiasanat: viljelyskasvit, koevoluutio, omenapuu, tulppaani, kannabiskasvi, peruna

© Green Spot 2006-2022
Green Spot • Aadolfinkatu 7 A 25 • 00500 Helsinki
Puh. 040 771 2098
Palaute: Käytä palautesivua tai lähetä sähköpostia.