kustannus

KUVADevra Davis:
Pätkii! Matkapuhelinten terveysvaikutukset – tutkimuksia ja torjuntaa

10/2011 • nid. • A5, 264 s. • ISBN 978-952-5459-14-2 • 59.24

25 €  tilaa

Suomentanut Jussi Hirvi – katso suomentajan esittely

Kaikki mitä et ikinä halunnut tietää matkapuhelimista

Matkapuhelimet ovat nykyään lähes korvaamattomia, ja niiden merkitys yhä vain kasvaa. Toisaalta on julkaistu huolestuttavia tutkimustuloksia matkapuhelinsäteilyn vaikutuksista eläviin kudoksiin. Matkapuhelinten hyvää ja pahaa puolta on vaikea sovittaa yhteen, ja siksi kuvamme matkapuhelimesta jää kaksijakoiseksi. Tutkijat puhuvat aivan eri kieltä kuin myyntimiehet. Yhteys pätkii!

Tässä kirjassa huomattava epidemiologi ja kirjailija Devra Davis yrittää rakentaa tätä puuttuvaa yhteyttä. Hän ei kehota luopumaan matkapuhelimista vaan käyttämään niitä turvallisemmin – ei koskaan päätä vasten. Matkapuhelinteollisuudelta on myös vaadittava turvallisempia tuotteita.

Kirjassa esitellään mukaansatempaavalla tavalla matkapuhelinten ja niitä koskevan tutkimuksen historiaa. Esiin piirtyy kuva, joka on tuttu esimerkiksi tupakka- ja asbestiteollisuuden historiasta: huolestuttavien tutkimustulosten paineessa teollisuus ensin kieltää ne, ja sen epäonnistuttua pyrkii monin keinoin pitämään yllä epävarmuutta niiden oikeellisuudesta. Niin kauan kuin voidaan väittää, ettei varmaa tietoa riskeistä ole, tuottoisaa liiketoimintaa voidaan jatkaa kuten ennenkin.

Alkuteos Disconnect on herättänyt laajaa huomiota Yhdysvalloissa, ja kirja on saanut hyvät arvostelut esimerkiksi Time-lehdessä ja The New York Timesissa.

Otteita arvosteluista

”Davis makes a strong case in her book that we've underplayed the possible threat from cell phones for too long...Time and again, she shows the way that industry has been able to twist science just enough to stave off the possibility of any regulation.”
Time Magazine

”I had assumed that radiation specialists had long ago established that worries about low-energy radiation were unfounded. Her book, however, surveys the scientific investigations and concludes that the question is not yet settled.”
The New York Times
Lue koko arvostelu

Lisätietoja

Devra Davis

KUVA DEVRA DAVIS on yhdysvaltalainen epidemiologi ja kirjailija, joka on tehnyt mittavan elämäntyön useilla akateemisen työn ja julkishallinnon aloilla. Terveysministeriön apulaissihteerin vanhempana neuvonantajana työskennellessään hän sai neuvoa johtavia virkamiehiä Yhdysvalloissa, YK:ssa, Euroopan ympäristökeskuksessa, WHO:ssa ja Maailmanpankissa.

Koulutukseltaan Davis on filosofian tohtori luonnontieteiden alalta ja kansanterveystieteen maisteri epidemiologian alalta.

Davis on julkaissut yli 190 artikkelia ja kirjaa. Hänen artikkeleitaan ovat julkaisseet maailman arvostetuimmat tiedelehdet ja yleistajuiset lehdet, kuten Lancet, Journal of the American Medical Association sekä Scientific American ja the New York Times.

Kansainvälisessä ilmastopaneelissa Davis on toiminut pääkirjoittajana, ja pääsi tässä yhteydessä osalliseksi paneelille myönnetystä Nobelin rauhanpalkinnosta (2007). Amerikan syöpäliitto on palkinnut Davisin "erinomaisesta työstä" syöpätietoisuuspalkinnolla.

Davis sai ensimmäisenä Yhdistyneiden kansakuntien Lisa Zhang -ympäristöpalkinnon vuonna 2008. Vuonna 2009 hän sai Euro-amerikkalaisen naisten neuvoston ja Kreikan ulkoministeriön yhdessä myöntämän Artemis-palkinnon ansioistaan tieteen ja kansanterveyspolitiikan edistämiseksi.

Devra Davis on Environmental Health Trust -säätiön perustaja (2007) ja puheenjohtaja. Säätiön tarkoituksena on tuottaa ympäristöön liittyviä terveysriskejä koskevaa perustutkimusta ja edistää tähän liittyen hyvää politiikkaa paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti.

Teos The secret history of the war on cancer pääsi Newsweek-lehden "top pick" -listalle. Etelä-Amerikan syöpäliitto käyttää teosta kansallisen syöpäpolitiikan uudistamisen pohjana. Teosta käytetään myös merkittävissä kansanterveyden oppilaitoksissa kuten Harvardin yliopistossa.

Pätkii!-kirjan alkuteos (2010) on herättänyt vilkasta keskustelua kotimaassaan. Kirja oli Time-lehden "top pick".

Työtehtäviä tutkijanuran varrelta

Vuosina 1983–1986 Davis kuului Yhdysvaltain kansallisen toksikologian ohjelman tieteellisiin neuvonantajiin. Vuosina 1983–1993 hän toimi puheenjohtajana Yhdysvaltain kansallisen tutkimusneuvoston asettamassa ympäristöasioiden ja toksikologian valiokunnassa.

Vuosina 1994–99 Davis toimi presidentti Bill Clintonin nimittämänä Kemikaaliturvallisuuden ja -riskien tutkimuslautakunnassa, jonka tehtävänä oli tutkia, estää ja lievittää kemikaaleihin liittyviä onnettokuuksia.

Vuosina 2004–2009 hän toimi Pittsburghin yliopiston syöpäinstituutin ympäristöonkologian keskuksen johtajana ja kansanterveyden korkeakoulun epidemiologian professorina.

Nykyään Davis luennoi Georgetownin ja Harvardin yliopistoissa, Lontoon hygienian ja trooppisen lääketieteen korkeakoulussa ja useissa muissa yliopistoissa.

Asiasanat: matkapuhelimet, terveys

© Green Spot 2006-2022
Green Spot • Aadolfinkatu 7 A 25 • 00500 Helsinki
Puh. 040 771 2098
Palaute: Käytä palautesivua tai lähetä sähköpostia.