kustannus

KUVAEdward Abbey:
Kesä autiomaassa

10/2003 • nid. • A5, 322 s. • ISBN 952-5459-01-2

15 € (25 €)  tilaa

Suomentanut Jussi Hirvi – katso suomentajan esittely

Levollisia nuotiotunnelmia ja pähkähulluja stuntteja skorpionien mailla

Henkilökohtainen, hauska ja älykäs kertomus autiomaakesästä. Tekijä kertoo tässä 1968 ilmestyneessä pääteoksessaan Utahin kanjoniseudun syrjäisessä kansallispuistossa viettämistään kolmesta kesästä, seudun luonnosta ja historiasta sekä koskemattomasta luonnosta yleensä. Lopputuloksena on värikäs mosaiikki, jossa on extreme-retkeilyä ja toimintakomediaa, runoutta ja filosofiaa, kansalaistottelemattomuutta ja nuotiotunnelmia, mutta ennen kaikkea teoksesta muodostuu vapaan luonnon puolustuspuhe.

"Erämaa on välttämätön osa sivistystä", tekijä kirjoittaa – ja "Tarvitsemme kojootteja kipeämmin kuin ihmisiä, joita meillä on jo kohtuuttoman paljon."

Kriitikon luonnehdinta tekijästä: "Oikukas, vaikea, jääräpäinen, rohkea, lahjakas, suorasukainen, täysin epäsovinnainen: lyhyesti, Edward Abbey."

Kirjaa voi suositella luontoajattelusta, Utahin omalaatuisesta luonnosta ja/tai loistokkaasta proosasta kiinnostuneelle lukijalle.

Otteita arvosteluista

”Edward Abbey oli militantti vapaan luonnon puolustaja, jonka jyrkkyydessä ja purevassa ajattelussa on ripaus Pentti Linkolaa. Abbeyn maailmankuvassa oli kuitenkin LInkolasta poikkeavaa moniulotteisuutta (...) Abbeyn kirjan julkaiseminen on pienkustantamolta kulttuuriteko, jolle soisi jatkoa vastaisuudessakin.”
— Jorma Keskitalo / HS (16.1.2004)
(lue koko arvostelu)

”Hienoimmillaan Abbeyn teos on pohtiessaan autiomaan mysteeriä. Kirjailija kieltää autiomaalta kaikki merkitykset: se on vain olemassa eikä kerro ihmiselle mitään tästä itsestään tai tämän paikasta maailmassa. Merkityksiä pursuilevan sivilisaation vastavoima on paikka, joka ei tarkoita mitään. Sivilisaatio tarvitsee erämaata, Abbey kirjoittaa.
Kesä autiomaassa on paikoin myös hersyvän hauska kirja. (...) Suomentaja Jussi Hirvi ja kustantaja ansaitsevat kiitoksen huolellisesta työstä.”
— Juri Nummelin / Vihreä Lanka (7.5.2004)

”Kesä autiomaassa on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 1968. Aluksi etsinkin tekstistä ajan kulumisen merkkejä ja vanhentuneita ilmauksia. Lopulta julkaisuvuodella ei kuitenkaan ole merkitystä: Abbeyn sanoma on ajankohtaisempi kuin aikoihin ja kirjallinen tyyli suorastaan nerokasta.”
— Saija Sirkiä / Kiiltomato.net (15.3.2004)

Lisätietoja

Edward Abbey

KUVA Edward Abbey (1927-1989) oli 1900-luvun tärkeimpiä amerikkalaisia luontokirjailijoita ja Thoreaun kurittoman perinteen vaalijoita yhdysvaltalaisessa kirjallisuudessa. Hän oli Yhdysvaltain lounaisten osavaltioiden karun autiomaaluonnon tunnetuin kirjallinen kuvaaja ja puolestapuhuja. Abbeyn kirjat vaikuttivat voimakkaasti radikaalin Earth First! -ympäristöjärjestön syntyyn. Vuonna 1978 The Western Literature Association myönsi Abbeylle Distinguished Achievement -palkinnon. Abbey tunnettiin lempinimellä "Cactus Ed", ja Lännen huoltoasemien pesutiloissa voi edelleen nähdä seinäkirjoituksia, joissa vakuutetaan että "Abbey lives!" (Valokuva: Jim Cahalan.)

Asiasanat: autiomaa, Utah, luontoajattelu

© Green Spot 2006-2023
Green Spot • Aadolfinkatu 7 A 25 • 00500 Helsinki
Puh. 040 771 2098
Palaute: Käytä palautesivua tai lähetä sähköpostia.