kustannus

KUVAJames Welch:
Petkuttaa Varista

12/2003 • nid. • A5, 382 s. • ISBN 952-5459-02-0

15 € (25 €)  tilaa

Suomentanut Jussi Hirvi – katso suomentajan esittely

Elämysmatka intiaanien pariin

Romaani tasankointiaanien elämästä vuonna 1870, suuren käännekohdan kynnyksellä. Päähenkilönä on Valkoisen Miehen Koira, nuori mies, jonka aluksi kovin huono onni vähitellen kääntyy leirin rohtomiehen avustuksella ja joka sotaretkellä osoittamansa urhoollisuuden ansiosta saa uuden nimen - Petkuttaa Varista. Vähitellen hän kasvaa itsekin rohtomieheksi: parantajaksi ja näkyjen näkijäksi. Romaanissa seurataan päähenkilön ja hänen läheistensä elämää, johon kuuluvat elannon tarjoavat biisonit ja ympäröivät vihollisheimot, mutta myös valkoihoiset, joita tunkeutuu Montanan territorioon yhä sankemmin joukoin. Intiaanit joutuvat tekemään raskaan päätöksen: noustako taisteluun valkoisia vastaan vai antautuako.

Romaanin moniaistisesta kerronnasta syntyy lähes hallusinatorinen todellisuusilluusio, kuin lukija ratsastaisi itse pitkin kumpuilevaa preeriaa. Intiaanien elämää ei selitellä - lukija heitetään todellisuuteen, jossa puhuvat eläimet ovat vähemmän outoja kuin valkoihoisten käsittämättömät tavat. Tekijä on itse mustajalkaintiaani ja on kuullut tarinoita romaanin kuvaamasta aikakaudesta omalta isoäidiltään. Tätä lähemmäs 1800-luvun intiaanien todellisuutta tuskin on mahdollista päästä.

Otteita arvosteluista

Petkuttaa Varista ravistelee monia intiaaneihin liitettyjä stereotypioita, ja se on myös tärkeä puheenvuoro oman kulttuurin vaalimisen puolesta. (...) Kirjan keskeisen viestin voi tiivistää seuraaviin romaanin sanoihin: "He [pikunit] tulevat menettämään paljon", Sulkanainen sanoi. "Mutta he kyllä tulevat tuntemaan kansansa menneisyyden. Tarinoita kerrotaan edelleen, ja he saavat oppia, että heidän kansansa on ollut ylpeää ja elänyt sopusoinnussa Alapuolisten, Vedenalaisten - ja Yläpuolisten kanssa."
Tässä työssä, oman kansansa menneisyyden kuvaajana, James Welch oli loistava.”
— Tapio Keskitalo / Satakunnan Kansa (22.3.2004)
(lue koko arvostelu)

Lisätietoja

James Welch

KUVA Montanalaisen James Welchin (1941-2003) vanhemmista toinen oli mustajalka ja toinen atsina. Welch ehti elämänsä aikana julkaista kymmenkunta teosta, joissa kaikissa intiaanius on vahvasti läsnä. Welch lukeutuukin N. Scott Momadaysta alkunsa saaneeseen uuden intiaanikirjallisuuden traditioon, jonka muita vahvoja nimiä ovat Leslie Marmon Silko (Riitti, suom. 1999), ja Louise Erdrich (useista suomennetuista ehkä paras on Jäljet, suom. 1990). Lisäksi Welch on osa Montanan 1970-luvun "kirjallista renessanssia". Welchillä on Ranskassa laaja lukijakunta, ja vuonna 2000 hänelle myönnettiin kirjallisista saavutuksistaan ranskalainen aatelisarvo: hänestä tuli Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres. Montanassa Welchiä on kunnioitettu kolmella kunniatohtoraatilla. (Valokuva: David Balicki.)

Asiasanat: intiaanit, mustajalat, Montana

© Green Spot 2006-2023
Green Spot • Aadolfinkatu 7 A 25 • 00500 Helsinki
Puh. 040 771 2098
Palaute: Käytä palautesivua tai lähetä sähköpostia.